שיקום המרכז הוותיק של קריית שמונה יצא לדרך כשהתושבים לוקחים חלק פעיל בתכנון העיר. את הפרויקט יזמה מרחב - התנועה לעירוניות מתחדשת בישראל.
הצורך בשיקום המרכז הוותיק של קריית שמונה נולד מתוך רצון לשפר את איכות החיים בעיר, הסובלת ממצב כלכלי רעוע כבר שנים רבות שאף החריף בעקבות מלחמת לבנון השנייה. רעיון הפרויקט נרקם עוד בתקופת המלחמה, במהלכה הגיעו מתנדבים לעיר, לפעולות סיוע שמטרתם החזרת התושבים לעיר בדרך של שיפור המצב הכלכלי של העיר בכלל והפרחת המרכז הוותיק הדועך בפרט. מרכז העיר מתקשה כיום לעמוד בתחרות מול מרכזי הקניות האזוריים ומול מוקדי הבילוי שקמים בקיבוצים הסמוכים. דוגמא אחת לכך היא, למשל, העובדה כי אין למצוא אפילו בר ראוי אחד 'לרפואה' בקריית-שמונה. ועוד: כיכר צה"ל שבמרכז העיר אינה מממשת את הפוטנציאל הכלכלי הטמון בה, ונותרת נטושה ומפחידה בלילה וחשופה לוונדליזם.
 כיכר השוק ריקה? כיכר צה"ל בלב קרית שמונה
לפרויקט של שיתוף הציבור בתכנון המרכז הותיק של קרית שמונה אותו יזמה עמותת מרחב חברו בעלי עניין רבים ובהם המועצה לישראל יפה. הפרויקט נבחר להתבצע בשיטת "שארט" (charrette)*, שיתרונה הוא כפול: גם ביכולת להוביל להבנה מעמיקה של צרכי התושבים ממקור ראשון ובזמן אמיתי - ללא סחבת ו"טלפון שבור", וגם ביצירת שקיפות כלפי התושבים בתהליך קבלת ההחלטות. המועצה לישראל יפה תמכה בפרויקט והיא מתעתדת לקחת חלק גם בפעילויות תכנוניות נוספות בהן יהיה הציבור מעורב.
לאחר עבודת איסוף חומר הרקע שנמשכה מס' חודשים, נפגש הצוות - בליווי של כ-30 אנשי מקצוע מתחומי התכנון השונים (כולל מחו"ל) - עם כ- 100 מתושבי העיר, כדי לשמוע על הבעיות המציקות להם במרחב העירוני ולאילו שנויים הם מייחלים. התושבים נגעו בנושאים כמו החייאה כלכלית של העסקים, יצירת מקומות חנייה נוספים, גישה תחבורתית נוחה לבאים מחוץ לעיר, פתיחה של מוסדות תרבות ובילוי בעיר והגברת האבטחה בעיר, בעיקר מפני פשיעה. כדי לממש את מפגש הרצוי עם המצוי נקבע תאריך להתכנסות משותפת של כל הגורמים, ובתום חמישה ימי עבודה מאומצים ודיונים בכל החתכים ניתן היה לסכם בסיפוק את התוכניות שגובשו, והן כבר מוסכמות על כל הצדדים. לא צפויות התנגדויות, נסללה הדרך למימוש מיטבי של צרכי הציבור, נחסכו אי-הבנות שגורות, וצומצם הסיכוי ל"פספוסים" והחטאות. לדברי מנהלי הפרויקט - שיטת "שארט" שוב הוכיחה את עצמה, ולמי שהיה ספק כלשהו לגביה - ברור היום כי היא הדרך הפרקטית להגיע למימוש מהיר ויעיל של מפגש הרצונות התכנוני.
מיזם זה של שיתוף הציבור בתכנון הינו, למעשה, השלב הראשון בפרויקט כולו, אשר צפוי להסתיים בשנת 2009.
* "שארט" - מקור המילה הוא מצרפתית, charrette, ומשמעותה המילולית היא עגלה. המונח במקור תיאר עבודת צוות מאומצת של סטודנטים (בד"כ מתחומי האומנות או הארכיטקטורה) לקראת מועד הגשה של פרויקט לימודי. העגלה שימשה לאיסוף העבודות הסופיות של הסטודנטים (כגון ציורים). במהלך תהליך של שארט לרוב הקבוצה מתחלקת לכמה תת-קבוצות נושאיות, שמציגות את תוצרתן בפני כלל הקבוצה, בצורה של דיאלוג.
|