חינוך סביבתי
יוזמות סביבתיות
פרויקטים
תחרויות
סניפים
הירשמו בחינם למגזין המקוון
של המועצה לישראל יפה

טקס הענקת פרסים לזוכים בתחרות עבודות חקר "עיר וסביבה" תשס"ח

בטקס חגיגי שנערך בבית המועצה בת"א ב- 05/06/08 הוכרז על הזוכים בפרויקט עבודות החקר "עיר וסביבה", שהתקיים זו השנה ה-12 בחסות יבואנית הרכב UMI, והוצגה בפני האורחים תערוכה של העבודות הזוכות.
 


יו"ר המועצה אברהם כץ-עוז והמנכ"ל אשל סגל מעניקים תעודה ופרס לאחד הזוכים

 
כ-1700 תלמידים השתתפו השנה בפרויקט עיר וסביבה אשר התקיים בשני מסלולים: לתלמידי חטיבות הביניים או תלמידי תיכון אשר מתמחים במגמה הגיאוגרפית, ולתלמידי כיתות ה' ו-ו'. בשני המסלולים מתנסים התלמידים בכתיבת עבודת חקר מדעית בנושא סביבתי, במקביל לחמישה מפגשי העשרה הנערכים במהלך השנה במרכז הלימודי של המועצה המקיפים מיגוון סוגיות סביבתיות ועירוניות הקשורות לחיינו אנו: אקולוגיה, הסביבה הבנויה, אנרגיה, פיתוח בר קיימא ומים. 
 
השנה הפגינו העבודות  (170 של בתי הספר היסודיים ו- 230 של חטיבות הביניים והתיכונים) לא רק חקירה מדעית וכמותית, אלא גם אקטיביזם סביבתי בהתאם לנושא עבודתם, על ידי ניסיון להשפיע על התנהגות הפרט במרחב האורבני של עירם. בדברים שנשאה לפני האורחים, אמרה חיה יוגב, מנהלת המרכז הלימודי של המועצה, ש"התלמידים שהשתתפו בפרויקט במשך השנה הם סוכני השנוי ההתנהגותי של מחר בכל הקשור ליחס לסביבה ולהרגלי האדם המשפיעים עליה".
 
דגש רב הושם השנה על קיימות ופיתוח בר קיימא. בתוך הפרויקט עיר וסביבה, התקיימה זו השנה השמינית התחרות עשייה ירוקה במסגרתה בוחר כל בית ספר אזור בשטחו או בסביבתו אותו הוא מטפח או מפתח (דוגמא לכך היא יצירת פינת מיחזור). עוד פרויקט מיוחד שהתנהל השנה הוא פרלמנט ירוק - מפגשים לימודיים של תלמידים ערבים מבית הספר האורתודוכסי ברמלה ותלמידים יהודים מחטיבת הביניים האורן גינסבורג מיבנה. עם תום הפרויקט כתבו התלמידים עבודות חקר העורכות השוואה בין עירם בהקשר של נושא סביבתי או עירוני, כגון היצע מקומות בילוי או רמת זיהום האוויר בכל אחת מהערים.
 
אורחי הטקס התרשמו מהתערוכה המרתקת שהוצבה סמוך לאולם, שהכילה את כל העבודות שהתמודדו בתחרות פתוחות לעיון, וכן מצגות מחשב הממחישות את תהליך העבודה שעבר חלק מהזוגות שהשתתפו: אחת מהן היתה של דובי קורדונסקי מבית הספר בן -גוריון בפ"ת, שהציג את המפגעים הנוצרים משקיות פלסטיק ואת החלופות האפשריות. התערוכה עוטרה בקישוטים צבעוניים העשויים פלסטיק (בקבוקים, שקיות ועוד), ובמיוחד בלט לעין "דגל" ישראל שהורכב מגזירי ניילון בצבעי כחול ולבן.
 
אשל סגל וחיה יוגב העניקו את הפרסים לזוכים: לזוכים בשלושת המקומות הראשונים מחטיבות הביניים והתיכונים הוענקו פרסים כספיים, ואילו הזוכים בשלושת המקומות הראשונים מכיתות ה' ו-ו' הסתפקו בתווי קניה, הכל מתנת חברת UMI. סגל הדגיש בדבריו ש"מקבלי הפרסים היום, הם מחוללי השנויים של מחר".
 
השנה הוחלט גם להוקיר תודה מיוחדת למורי בית הספר שליוו את התלמידים ותהליך כתיבת העבודות במשך השנה, ולכן הוענק להם שי ידידותי ביותר לסביבה, אשר עשוי להביא למיזעור תופעת התחממות כדור הארץ: מטען סולרי למכשיר הסלולארי מתנת חברת מלניום אלפיים.
 
הטקס נערך בנוכחות יו"ר המועצה לישראל יפה - אברהם כץ-עוז, יו"ר מועצת המנהלים של חברת  UMI - דוד עייני, מנכ"ל המועצה לישראל יפה - אשל סגל, וכמובן מורי ותלמידי בתי הספר שהשתתפו בפרויקט, ומפקחים ובכירים ממשרד החינוך.
 
הזוכים
 
כיתות גבוהות:
 
בפרס ראשון זכה דובי קורדונסקי מבית הספר בן-גוריון פ"ת בהנחיית המורה צילה כהן. העבודה עוסקת במפגע הסביבתי שבשימוש הרב בשקית הפלסטיק ומציעה פתרונות מעשיים וידידותיים למפגע זה. ייחודיות העבודה בהיקף תהליך המחקר, ברמת הצגת הממצאים והדיון בהם. מטרת העבודה היא להביא לשנוי התנהגותי: להחליף את השימוש בשקיות הפלסטיק בקופסאות לשימוש חוזר להבאת מזון לבית הספר. דובי קורא לגייס תלמידים כשגרירים ונאמני איכות סביבה במטרה להנחלת שינוי.
 
בפרס שני בכתיבת עבודות חקר זכו ברק גרוס וגיא ראובן מבית הספר אורט חולון, חט"ב שלום עליכם בהנחיית המורה סאלי ברמן. העבודה בודקת את יחסם של תושבי העיר חולון לפסלים הסביבתיים הפזורים בעירם ומדגישה את השפעת טיפוח הסביבה על התנהגות הפרט במרחב העירוני. בעבודתם קוראים ברק וגיא להמשך טיפוח העיר חולון אך לצד מעשים אילו יש לדעתם להעביר תוכנית לימודים לילדי העיר שבה ילמדו על הקשר בין פיסול סביבתי לטיפוח הסביבה.
 
בפרס השלישי זכו מיכל קלימנקו ומיה רון מבית הספר קריית שרת, חטיבת ביניים יגאל אלון חולון בהנחיית המורה אתי טל. העבודה עוסקת בצמצום השטחים הפתוחים בחולון עקב בנייה מואצת והשפעת תהליך זה על הרס בתי גידול של יצורים חיים בכלל ושל השועלים בפרט. מיה ומיכל קוראות בעבודתן לפעול למען שמירת התנאים הטבעיים לאוכלוסיית השועלים במרחב העיר.
 
בתחרות עשייה ירוקה זכו שני בתי ספר: הגפן מרמת גן, אשר על ידי עשייתו הירוקה סוחף אליו עשייה ירוקה מהעיר כולה, ובית הספר שריד מרחובות, שהפך את חצר בית הספר למעבדה לימודית/מדעית אותנטית.
 
בתי ספר יסודיים:
 
בפרס הראשון זכתה עבודתם של אביעד בר ויובל חיים מבית הספר אשכול בנס-ציונה בהנחיית המורה אורלי דורון. העבודה בודקת את מודעות תושבי נס-ציונה לחשיבות השמירה על השטחים הפתוחים במרחב עירם למרות לחצי הפיתוח המואצים ביישובם. בעבודתם קוראים יובל ואביעד לעיריית נס-ציונה להשאיר ואף להגדיל את השטחים הפתוחים בעיר לרווחת התושבים.
 
בפרס השני זכתה עבודתם של נתנאל אנצל וקובי ברוך מבית הספר שרת ברמלה בהנחיית המורה חן שבי. העבודה בודקת את מודעות תלמידי בית הספר שרת ברמלה למפגעים סביבתיים הנגרמים מהשלכת סוללות ואת הנכונות של התלמידים לאיסוף מושכל של סוללות. נתנאל וקובי קוראים להמשך עשייה ירוקה זו בשנים הבאות.
 
בפרס השלישי זכתה עבודתה של עדי הוכברג מבית הספר שריד ברחובות בהנחיית המורה אביה קופרברג. העבודה מסבירה את חשיבות התחרות כמנוף לעשייה ירוקה ולהגברת המודעות לתהליך המיחזור בקרב הקהילה כולה. ייחודיות העבודה ביכולת הביקורת של תלמידים הלומדים בבית ספר ירוק לבדוק את אופי ורמת העשייה הירוקה המתרחשת בכתליו ואת ההשפעה של עשייה זו על התנהגות התלמידים בבית הספר ובעיר כולה.
 
 


 
התלמידים מתעיינים בעבודות חבריהם בתערוכה שקדמה לטקס
 
 

המועצה לישראל יפה שד' רוקח 80 ת.ד 53250 תל אביב 61532 03-6423111      
  עמוד הבית | אודות | מפת האתר | צור קשר | פייסבוק  

המועצה לישראל יפה - חלוצת עיצוב הסביבה, מובילה את טיפוח סביבת החיים בישראל,
ומשפיעה בחינוך ובמעשה על עיצוב המודעות לערכי סביבה ויופי חזותי.

בניית אתרים CDTech
נקודה - שיווק באינטרנט