
במסגרת אירועי שבוע המודעות לסביבה שהתקיימו ברחבי הקמפוס של האוניברסיטה העברית, הוקם דוכן מידע של המועצה לישראל יפה. הדוכן שתופעל על ידי רויטל הראל, מנהלת סניף ירושלים רבתי, הזמין מתנדבים חדשים להצטרף למועצה, והציג את עיקרי הפעילות של המועצה, בראשן פעילות המרכז הלימודי ותחרויות המועצה.

התחרויות השנתיות של המועצה לישראל יפה מתקיימות מדי שנה ברחבי הארץ במטרה להגביר את המודעות לחשיבות של טיפוח סביבתי, קיימות ואסתטיקה. התחרויות מעודדות אזרחים מכל מגזרי החברה להשקיע את מרצם בפעילויות של עיצוב, תכנון, בניה ויצירה שיאדירו את יופייה של הארץ ויסבו גאווה למעורבים בתהליך.
תחרויות לדוגמא: קריה יפה בישראל, בית חולים נאה בישראל ובית גיל שלישי נאה בישראל
ביום ראשון התקיימה בבית העירייה חלוקת תעודות 'כוכבי יופי' למפעלים מהעיר בית שמש, כהוקרה על השתתפותם בתחרות תעשייה יפה.
תחרות "תעשייה יפה" היא הותיקה בתחרויות המועצה לישראל יפה ומתקיימת מדי שנה מאז 1980. מטרת התחרות היא לקדם מפעלי תעשייה אשר מובילים בשיפור באיכות החיים וביצירת אווירה חיובית במפעלים באמצעות הקפדה על חזות המפעל וקיום סביבת עבודה נעימה ומטופחת. כמו כן, התחרות מעודדת יוזמות ושיתופי פעולה לרווחת האדם והקהילה כחלק מתפיסת איכות חיים כוללת.

ראש העיר ומנהלת סניף ירושלים רבתי של המועצה לישראל יפה גב' רויטל הראל, העניקו תעודת 'כוכבי יופי' לנציגות ההנהלה של המפעלים הזוכים:
אמיר נקש - מנהל תפעול תפזול יהודה רוזנברג - מנהל משק ובטיחות אביק מעבדות ביולוגיות. שמעון סעדון - מנהל מש"א - נשר הר טוב אביחי רוזנשטיין - מנהל מפעל ברזלן
בתחילת נובמבר התקיימה פעילות מיוחדת בסניף ירושלים במסגרת יום הניקיון הבינלאומי. היוזמה לפעילות היא של מנהלת הסניף, רויטל הראל, שצירפה את הסניף ליום הבין-לאומי שנוסד באוסטרליה ומתקיים מדי 9 בנובמבר משנת 1993.

בפעילות לקחו חלק אלף בני נוער לערך, והיא נערכה בשיתוף המחלקה לנוער של עיריית ירושלים והאגף לחינוך ולנוער של הקרן הקיימת לישראל. במטרה להגביר את המחויבות של בני הנוער לסביבתם, נרתמו בני הנוער לניקיון כפול, גם של בית ספרם וגם של אתרים סמוכים לו. בני הנוער ראו שחשיבות הניקיון אינה תמה ברגע שיוצאים משטח הבית או בית הספר.
בתי ספר רבים מפסגת זאב לקחו חלק ביום המוצלח:
תל"י מתמטי- ניקו את בית ספרם ואת שמורת פרחי הבר לכיוון יער מיר.
בית הספר מדעי טכנולוגי- ניקו את רחוב השישה עשר לכיוון גן הצב.
ישיבת בני עקיבא- ניקו את יער מיר.
תלמידי חטיבת הביניים- ניקו והכשירו שבילים מנווה יעקב ליער מיר.
העבודה הרבה השתלמה, ונאספה פסולת רבה.
25 מרפאות של קופ"ח כללית, 12 של קופ"ח מאוחדת ו-13 של קופ"ח לאומית קיבלו הערכה על השקעתן בתחומי האסתטיקה והסביבה בטקס שהתקיים ב-13.4.10 בבניין עיריית ירושלים ובו השתתפו נציגי קופות החולים, חברת מועצת העיר הממונה על תיק בריאות הציבור גב' לורה ורטון אשר נשאה דברים בטקס, סמנכ"ל המועצה לישראל יפה מר ויצמן משיח ומנהלת סניף ירושלים גב' רויטל הראל.
בעת שיפוט נבדקו סוגיות טיפוח וניקיון וסוגיות סביבתיות, כגון מחזור וחסכון במשאבים כמו אנרגיה ומים, נגישות, ולראשונה השנה התווסף גם קריטריון של תרומה לקהילה. המרפאות השונות תורמות לקהילה על ידי ימי בריאות וסדנאות לקהל הרחב, הרצאות בבתי ספר ועוד. הכול מסכימים כי השקעה בתחומים אלו מעלה את שביעות רצון הלקוחות והעובדים.
הפעילות למען הסביבה היא כבר מסורת בבית הספר המדעי טכנולוגי בפסגת זאב שבירושלים. השנה ציינו בבית הספר את יום המיחזור בפרויקט מיחזור נייר בשיתוף עם חברת אמניר תעשיות מחזור – שידוך שעליו יש להודות למועצה לישראל יפה.
כבשנה שעברה, גם השנה ציינו תלמידי בית הספר המדעי טכנולוגי בפסגת זאב, ירושלים, את סיום שנת הלימודים תשס"ט בפעילות למען הסביבה. והפעם - איסוף נייר, בעיקר חוברות משומשות, למיחזור.
את הקרדיט על היוזמה ועל הארגון יש לזקוף לטובתה של רוויטל הראל, מנהלת סניף ירושלים של המועצה לישראל יפה. היא זו שקישרה בין תלמידי בית הספר ובין נציגי חברת "אמניר תעשיות מיחזור" מקבוצת נייר חדרה, ובכך אפשרה את קיומה של פעילות זו.
התלמידים אספו בשבוע האחרון ללימודים חוברות לימוד ישנות שכבר אינן בשימוש, וערמו אותן לתוך שקיות גדולות. נציגי "אמניר" הגיעו במיוחד לבית הספר ופינו את החוברות על מנת שפסולת הנייר תימסר למיחזור ולא תועבר למזבלה או למטמנה. מעבר לחשיבות המיחזור עצמו, הייתה הפעילות בעלת חשיבות רבה גם כמתודה של חינוך סביבתי. באמצעות איסוף הניירות יכלו התלמידים להיות שותפים פעילים במיחזור, והפנימו את חשיבותו הלכה למעשה.
טקס סיום תחרות "מרפאה יפה" במרחב ירושלים רבתי נערך בבנין עיריית ירושלים . היום יותר מתמיד, מבינים בארגונים השונים (ציבוריים ופרטיים, עיסקיים ונותני שרות) - ומרפאות קופות חולים אינן יוצאות דופן מהיבט זה, שהשקעה בטיפוח חזותן וסביבתן גורמות במישרין לשיפור השירות הניתן למטופלים ולמבקרים לשם יצירת סביבה עבודה נעימה עבור סגל העובדים. ראייה לכך ניתן לראות בהשתתפות הרחבה בתחרות "המרפאה הנאה" שערכה המועצה לישראל יפה במחוז ירושלים.
בטקס שנערך ב - 22/03/2009 בהשתתפות בכירי הנהלת קופות החולים וחברי מועצת העיר הממונים על הבריאות, הוכרזו הזוכים בתחרות "המרפאה הנאה" של מחוז ירושלים. טקס זה סימן את שיאה של התחרות שנערכה ביוזמת המועצה לישראל יפה, בה השתתפו 50 סניפי קופות החולים השונות מכל רחבי המחוז, המהווים כמעט גידול של כ- 50% לעומת אשתקד.
שופטי התחרות בחנו את המרפאות שהשתתפו בתחרות על פי מספר קריטריונים של טיפוח סביבתי ואסתטיקה. רשימת הקריטריונים כוללת סעיפים העוסקים בחזות החיצונית של המרפאה ובחזות פנים המרפאה כולל מראה המסדרונות, המשרדים וחדרי הרופאים. בנוסף, נבדקת במסגרת התחרות הימצאותם של שירותים חיוניים כמו מיזוג אוויר, תאורה ושירותים נוספים. כמו כן נבחנת תרומת המרפאה לקהילה, כמו בקיום הדרכות עבור תלמידים המתקשים בלימודים.
תעודות הזכייה השונות הוענקו לנציגי קופות החולים על ידי שורה של אישים בכירים מענף הבריאות: חברת מועצת העיר ירושלים ומחזיקת תיק בריאות הציבור גברת לורה ורטון, מנהל מחוז ירושלים של שירותי בריאות כללית פרופסור יוסף פרוסט, מנהל מחוז ירושלים בקופת חולים מאוחדת מר יהודה אליאש, מנהל מחוז בית שמש בקופת חולים מאוחדת מר אלי בן גל ומר ויצמן משיח, סמנכ"ל המועצה לישראל יפה.
תחרות "מרפאה נאה" היא תחרות אחת מבין תחרויות רבות שמקיימת המועצה לישראל יפה ברמה המקומית. בין התחרויות המקומיות שמקיימת המועצה ניתן למנות את תחרויות בית הספר הנאה, תחרות הגינה היפה, תחרות גן הילדים הנאה ותחרויות נוספות. תחרויות אלה מהוות פעילות משלימה לתחרויות הארציות של המועצה. הן מטפלות בנושאים פרטניים יותר ופונות באופן ישיר יותר לציבור תושבי הרשות המקומית בה מתקיימת התחרות, לשם רתימתם לעשייה למען סביבתם הקרובה.
בתחרות "מרפאה נאה" במחוז ירושלים השתתפו בשנת 2009 מרפאות מהקופות הבאות: שירותי בריאות כללית - 20 מרפאות, קופת חולים מאוחדת - 21 מרפאות וקופת חולים לאומית - 9 מרפאות. המרפאות שהשתתפו בתחרות מייצגות את כל המגזרים והאוכלוסיות במחוז ירושלים: האוכלוסייה היהודית, האוכלוסייה הערבית, הציבור החילוני והציבור הדתי. היישובים שיוצגו בתחרות הם ירושלים, מעלה אדומים, מודיעין, ביתר, בית שמש, גבעת זאב, מבשרת ציון וקריית ארבע. מירושלים השתתפו גם מרפאות ממזרח העיר המשרתות את האוכלוסייה הערבית באזורן.

|
מימין: מנהלת סניף ירושלים של המועצה - רויטל הראל, מנהלת סניף קופ"ח לאומית הר חומה - מרים אילון, מנהלת שיווק של קופת חולים לאומית - ורד פלור, וחברת מועצת העיר ומחזיקת תיק בריאות הציבור - לורה ורטון
| חזור למעלה
מיקומה הנוח של בית שמש בין ירושלים לתל-אביב, הפך אותה לאחת הערים האטרקטיביות ביותר עבור מפעלי התעשייה בארץ. בשל ריבוי מפעלי התעשייה בעיר, ולכבוד כניסתו לתפקיד של ראש עירייה חדש בבית שמש, הוחלט במועצה לישראל יפה לקיים טקס נפרד של הענקת פרסי תעשיה יפה בישראל יפה, עבור מפעלים מהעיר בית שמש.
תעשייה יפה בישראל יפה הינה הוותיקה מבין שבע התחרויות הארציות שעורכת המועצה לישראל יפה מדי שנה. בתחרות זו, שמטרתה לעורר מודעות לחשיבות של טיפוח סביבת העבודה, נבדקו מספר קריטריונים כגון: טיפוח סביבת המפעל, חזות המפעל, תרומתו לקהילה ושימוש באמצעים חסכוניים וירוקים. בשנה האחרונה התקיימה התחרות בפעם ה - 28 ונחתמה בטקס רב משתתפים בהשתתפות שר התמ"ת, מר אלי ישי.
לכבוד כניסתו של מר משה אבוטבול לראשות עיריית בית שמש, החליטה רוויטל הראל, מנהלת סניף ירושלים והסביבה של המועצה לישראל יפה לערוך טקס נפרד עבור עיר זו. בטקס, שנערך ביחידה לאיכות הסביבה שורק בתאריך ה - 6 לינואר, השתתפו כל מפעלי התעשייה מבית שמש וסביבתה שהשתתפו בתחרות וזכו לדירוג המקסימאלי של חמישה כוכבי יופי.
הטקס התקיים במעמד של מספר בעלי תפקידים מרכזיים מעיריית בית שמש ומתחומי הסביבה והתעשייה. נכחו בו, בנוסף לראש העירייה הנכנס ולרוויטל הראל, אבי ברכה מנהל היחידה לאיכות הסביבה, מרדכי דירנפלד מחזיק תיק איכות הסביבה ומוטי כהן הממונה על רישוי עסקים.
המפעלים שקבלו תעודת הצטיינות בטקס זה הם:
מכון טיהור השפכים "שמשון" - מכון השייך לעיריית בית שמש בשותפות עם מטה יהודה, אבו גוש ויישובים נוספים. ייחודו של מכון "שמשון" הוא בטכנולוגיה החדישה בעזרתה הוא הופך בוצה לדשן העומד בכל הדרישות כיום בארץ. נשר הר טוב - מפעל לייצור מלט שזכה באות "עמית תעשייה יפה" למפעלים על 15 שנות זכייה רצופה בחמישה כוכבי יופי. תפזול - מפעל המייצר מוצרים להגנת הצומח. תמ"י 4 - מפעל לייצור מערכות איכותיות ואמינות לטיהור מים לצרכים פרטיים. רשתות יהודה (לשעבר ברזלן) - מפעל ברזל העוסק באיסוף ברזל ועיבודו לשימושים שונים. אריזות נחשון (אר"ן) - מפעל המייצר אריזות מחומרים מיוחדים לשם אחסון כימיקלים, יינות ועוד. יוסן - מפעל עיבוד שבבים שהוקם באזור התעשייה הצפוני ועבר למפעל חדיש באזור התעשייה המערבי. בדבריו, אמר ראש עיריית בית שמש, מר משה אבוטבול, כי הוא משוכנע שבתחרות קריה יפה שתיערך על ידי המועצה לישראל יפה בשנה הבאה, עירו תזכה בתעודת חמישה כוכבי יופי, כוכב אחד יותר מאשר בשנה שחלפה.

מקבלי התעודות בבית שמש יחד עם ראש עיריית בית שמש, משה אבוטבול (שלישי משמאל), ומנהלת סניף ירושלים והסביבה של המועצה לישראל יפה, רויטל הראל (שלישית מימין).
סניף ירושלים יזם ודאג לחידוש גן סמית' בשכונת רחביה שהוקם באמצעות המועצה לישראל יפה
גן סמית' הוקם בשנת 2000 בכיכר מגנס שבשכונת רחביה בבירה, כיוזמה של המועצה לישראל יפה ותודות לתרומתו של מר דונלד סמית' מארה"ב, שהקדיש את הגן לאשתו. לאחר כשבע שנות שימוש פעיל של הגן, הגיע הזמן לחדש ולטפח את המתקנים והצמחיה בו וסניף המועצה בירושלים, בניהולה של הגברת רויטל הראל, יזם ופעל למען חידושו: בשיתוף פעולה עם עיריית ירושלים הוחלף שם הדשא והמתקנים נצבעו וחודשו.

|
אבן גן מגנס | גן סמית' ממוקם בכיכר מגנס, בחלקה המערבי של שכונת רחביה המונה כיום כ-8000 תושבים, וידועה באוכלוסייה האיכותית שבה עוד מראשית הקמתה. ככר מגנס נמצאת בסמוך לרחובות רשב"א, אלפסי ומטודלה, ובקרבת גן סאקר ועמק המצלבה. באזור השכונה ישנם כמה גנים ושטחים צבוריים פתוחים דוגמת גן רחביה, גן שרמן גן העצמאות וכמובן גן סאקר. גן סמית', לעומתם, הוא גן קטן, שכונתי ואינטימי. ייחודו של הגן הוא במיגוון הפעילויות שבו - בשעות היום מאכלסים את הגן הורים וילדים תושבי השכונה בזכות מתקניו החביבים ונגישותו לאזורי המגורים, ואילו בשעות הערב הוא מהווה מקום מפגש לצעירים, סטודנטים ואף זוגות נאהבים. אין ספק שחידוש הגן יביא להעלאת מספר המבקרים בו מכל קשת הפעילויות.
תמונות מגן סמית' המחודש בכיכר מגנס
המועצה לישראל יפה יזמה מבצע לניקוי יער מיר בצפון ירושלים שבו השתתפו תלמידי ישיבה משכונת נווה יעקב
תלמידי כיתות ה'-ו' מתלמוד התורה "לחם ביכורים" בשכונת נווה יעקב ניקו בחריצות, יחד עם מתנדבי המועצה לישראל יפה מסניף ירושלים, את יער "מיר", המשתרע דרומית לשכונה. יוזמה זו הינה חלק מפעילות מתוכננת של המועצה במגזר החרדי שבאה בעקבות סקר שערכה המועצה בשנה האחרונה, ממנו עולה כי גם המגזר החרדי, שבדרך כלל לא עוסק בפעילויות סביבתיות או ירוקות, מוכן ורוצה לפעול למען טיפוח הסביבה וכי קיימת נכונות להשתתף בפעולות מעשיות בשטח. מבצע הניקיון, שנערך במהלך חודש מרץ האחרון, ביוזמת מנהלת מרחב ירושלים רויטל הראל, הצליח להוציא לשטח תלמידים מאחת השכונות החרדיות בירושלים, ולשלבם בפעילות סביבתית השונה מאוד מתוכנית הלימודים הרגילה שלהם. התלמידים שמחו לקחת חלק במבצע ולאחר שקיבלו הסבר על חשיבות השמירה על נקיון היער, התפרסו באזור ואספו במרץ את פסולת ואשפה שהיו פזורים בו. יער מיר (הידוע גם כיער נווה יעקב) ניטע על ידי תלמידי כל בתי הספר בירושלים מיד אחרי מלחמת ששת הימים והוא משתרע על פני 900 דונם בין השכונות פסגת זאב ונווה יעקב, באזור צפון ירושלים. היער מהווה כיום את הריאה הירוקה היחידה באזור ומשמש בית גידול לעשרות רבות של מיני צמחים ובעלי חיים - עצי אקליפטוס, סוגים שונים של אורן ובהם האורן הכנרי, ציפורים, פרפרים ואפילו עדרי צבאים יפיפיים. ביער נמצאים גם שרידי חפירות מתקופת הבית השני ובארות מים והוא מהווה מוקד בלוי, ביקור ופנאי של רבבות תושבי האזור. כל אלו הפכו אותו לאזור שנקיונו וטיפוחו חיוניים כל כך.

תלמידי "לחם ביכורים" במבצע הניקיון ביער מיר
|