חינוך סביבתי
יוזמות סביבתיות
פרויקטים
תחרויות
סניפים
הירשמו בחינם למגזין המקוון
של המועצה לישראל יפה

עשה לך טנא - תוצרת בית

חג שבועות הוא הזדמנות לחזור למקורות התנ"כים של חג הביכורים וליצור טנא חגיגי מירקות שגידלנו בבית ומגבינות שיצרנו במו ידינו

חג השבועות מציין את התחדשותו של הטבע, הבשלת הגידולים והולדתם של בכורי הצאצאים של בעלי החיים. המסורת היהודית מעניקה חשיבות רבה לחג השבועות, בו כל יהודי לוקח טנא, שם בו את ביכורי שבעת המינים שנשתבחה בהם ארץ ישראל ועולה לבית המקדש להעניק אותו כמנחה לה'. כפי שנאמר בספר דברים: "וְלָקַחְתָּ מֵרֵאשִׁית כָּל פְּרִי הָאֲדָמָה אֲשֶׁר תָּבִיא מֵאַרְצְךָ אֲשֶׁר ה' אֱלֹהֶיךָ נֹתֵן לָךְ וְשַׂמְתָּ בַטֶּנֶא וְהָלַכְתָּ אֶל הַמָּקוֹם אֲשֶׁר יִבְחַר ה' אֱלֹהֶיךָ לְשַׁכֵּן שְׁמוֹ שָׁם" (דברים כ"ו, 2).

אך במציאות חיינו המתועשת, שבה השפע מצוי לאורך כל השנה ורוב מזוננו מגיע מחנויות כשהוא ארוז בניילון, קפוא או משומר, נעדרת ההתרגשות למראה העגבניה הראשונה שמבשילה או אשכול הענבים הראשון שמופיע על הגפן בחצר. לעומת זאת, גידול ירקות וצמחי תבלין בבית, הוא חוויה מיוחדת שמקרבת אותנו אל הטבע ומאפשרת לנו להנות מתוספת בריאה וטרייה לתפריט היומיומי שלנו.


CC By smudie

איך מגדלים ירקות בבית?

ירקות וצמחי תבלין רבים ניתנים לגידול בעציצים ובאדניות, כך שגם בתים נטולי חצר יכולים להנות מגינה על אדן החלון או במרפסת. רוב הצמחים זקוקים לעציץ בגודל מינימלי בו יוכלו לגדול ולשגשג:

גידולים כגון חסה, סלק, צנונית, שרי ובצל ירוק מסתפקים בעציצים קטנים בעומק של 25 ס"מ. לעומתם, גידולים כמו נענע, בזיליקום, פטרוזיליה, עגבניות קטנות, חרדל, גזר, פלפלים חריפים, תפוחי אדמה ובצל, דורשים עציצים עמוקים יותר של 25-40 ס"מ. המפונקים שבירקות, בהם נמנים מלפפונים, עגבניות גדולות, קישואים, ברוקולי, פלפלים, שעועית ודומיהם, זקוקים לעציץ בעומק של 50 ס"מ.

במשתלות ניתן לרכוש מצע ייעודי לגידול ירקות בעציצים, המורכב מחומר אורגני שאוגר יותר מים ואוויר בתוכו ומסייע לצמיחה טובה ומהירה. חשוב להקפיד על הוראות הגידול הספציפיות של כל צמח, בעוד המשותף לכולם הוא צורך בהשקייה תדירה, ניקוז יעיל והרבה אור שמש.

אפשר להשתמש כמעט בכל כלי גדול מספיק כדי לגדל ירקות וצמחי תבלין בבית: כדי חלב ישנים או דליי מתכת יזכו לשימוש חוזר ויעניקו לגינת העציצים מראה ייחודי. דוגמאות לעציצים מקוריים חומרים המצויים בכל בית תוכלו למצוא בדף הפייסבוק של Handmania, המציע רעיונות נפלאים לגידול צמחים בבקבוקים, צינורות פלסטיק ואפילו בלוקים.

גבינות תוצרת בית

ומה הולך טוב יותר עם סלט ירקות טרי ורענן תוצרת בית, מאשר גבינה אורגנית אמיתית שגיבנו במו ידינו?

הכנת גבינה בבית עשויה להשמע מורכבת ומסובכת מכפי שהיא באמת. זהו תהליך פשוט בן אלפי שנים, שדורש מעט מאוד מצרכים ולא מחייב ניסיון וידע קודם כדי לקבל תוצאות טובות וטעימות. כדי להכין גבינה רכה המכונה גבינה צ'רקסית בבית, נצטרך את הפריטים הבאים:

כלים:

• סיר
• כף מחוררת
• בד חיתול

מרכיבים:

• 3 ליטר חלב, לפחות 3% שומן
• 100 מ"ל יוגורט טבעי 4.5% שומן
• 1/4 כוס חומץ
• 3 כפות מלח

תהליך ההכנה:

1. מחממים בסיר בעל תחתית עבה את החלב עד לסף רתיחה (90-94 מעלות). מורידים מהאש ומוסיפים את היוגורט, תוך כדי בחישה. מוסיפים את החומץ בזילוף עדין. בוחשים בעדינות את התערובת כדי שתהיה אחידה, בלי לשבור את הגבן שמתחיל להיווצר.

2. אם כמות הגבן מעטה מדי, מוסיפים כף נוספת של חומץ (בזהירות, משום שכמות גדולה מדי של חומץ תפגע במרקם הגבינה ותהפוך אותו לצמיגי) ומשהים לעשר דקות.

3. מוסיפים את המלח ומערבבים כדי שיתפזר באופן אחיד. זה השלב בו ניתן להוסיף תיבול לתערובת. בעזרת כף מחוררת אוספים בעדינות את הגבן החם ומניחים בבד חיתול המנקז נוזלים. כעבור כשעה וחצי שעה הגבינה מתייצבת ומוכנה לאכילה.

*טיפ: ככל שמנקזים את הגבינה זמן ארוך יותר, כך היא מתקשה ומתמצקת יותר. את הגבינה רצוי לשמור בכלי אטום במקרר.



חג שמח!
המועצה לישראל יפה שד' רוקח 80 ת.ד 53250 תל אביב 61532 03-6423111      
  עמוד הבית | אודות | מפת האתר | צור קשר | פייסבוק  

המועצה לישראל יפה - חלוצת עיצוב הסביבה, מובילה את טיפוח סביבת החיים בישראל,
ומשפיעה בחינוך ובמעשה על עיצוב המודעות לערכי סביבה ויופי חזותי.

בניית אתרים CDTech
נקודה - שיווק באינטרנט