חינוך סביבתי
יוזמות סביבתיות
פרויקטים
תחרויות
סניפים
הירשמו בחינם למגזין המקוון
של המועצה לישראל יפה

הפחתה



שיטת ההפחתה היא גם המטרה וגם האמצעי: המטרה היא להפחית בכמות הפסולת, והאמצעי הוא הפחתת הצריכה של מוצרים ואנרגיה. עיקרון ההפחתה הוא שימוש על פי צורך בלבד, וחיפוש חלופות להפחתת השימוש. למעשה הפחתה בצריכה מונעת היווצרות פסולת בשלבים הראשוניים ביותר של חיי המוצר – מתהליך הייצור ועד המפגש בין המוצר לצרכן. בשיטת ההפחתה צורכים פחות ולכן הדרישה לייצור המוצר יורדת, וכתוצאה מכך דרושים פחות חומרי גלם ואנרגיה. בסופו של דבר הפחתה מונעת יצירת פסולת חדשה.


הפחתה ניצבת בראש פירמידת הטיפול בפסולת. בניגוד למיחזור, הפחתה היא פיתרון שאינו דורש הוצאת אנרגיה נוספת. בניגוד לשימוש חוזר, מטרת ההפחתה היא להפחית במקור, ליצור מצב שבו לא תיווצר פסולת כלל.


יתרונות ההפחתה

  • חיסכון בחומרי גלם ושמירה על הטבע– צמצום כרייה והפקת חומרי גלם יקטין את הפגיעה בנוף, בבתי גידול טבעיים והחי והצומח בהם, וישמר את משאבי הטבע לעתיד.

  • חסכון של אנרגית תהליכי הייצור – הפחתה בצריכת מוצר גורמת להפחתה בייצור שלו. כל תהליך ייצור משתמש באנרגיה, דבר אשר גורם לזיהום אויר ושינויי אקלים גלובלי.

  • צמצום הפסולת – הפחתה משמעותית של השטח הדרוש לאתרי פסולת והזיהום שהם יוצרים.

  • חיסכון כלכלי – ככל שנצרוך פחות כך נבזבז פחות כספים על חפצים ודברים שונים שאינם נחוצים לנו.

הפחתה – איך עושים את זה?


צריכת החברה המודרנית נשלטת בין השאר על ידי פרסומות, חשקים ותפיסות של סמלי סטאטוס. לכן צמצום הצריכה מחייב אותנו לשנות את דפוסי המחשבה של "אני צריך" ולשאול את עצמנו שאלות עקרוניות אל מול ה"Sale" וה"שני בחצי מחיר". הפחתה יכולה להיות מיושמת גם בתעשייה וגם בחיי היומיום של כל אחד מאיתנו.


ישנן שיטות הפחתה רבות:

  • עיצוב וייצור מוצרים תוך שימוש בפחות חומרי גלם ­- עיצוב מוצר וייצורו מתוך תפיסת ההפחתה יצמצם את צריכת חומרי הגלם ואת האנרגיה וזיהום הדרושים לעבד אותם. למשל, התאמה בין צורת חומר הגלם לצורת המוצר - אם חומר הגלם הוא מרובע אז מוצר עגול יגרום לשאריות רבות לעומת מוצר מרובע.

  • לקנות רק את מה שבאמת צריך – הפחתה יכולה להתחיל במרכול, בקניון או ברחוב. אפילו שינויים קלים בהרגלי הקניות וברשימת הקניות יביאו להפחתה משמעותית בהפקת חומרי גלם ובכמות הפסולת. קנו רק אם באמת צריך ולא בגלל מבצע אטרקטיבי. אם דרוש לכם מוצר שתשתמשו בו רק פעם אחת, תוכלו ללוות אותו משכן במקום לקנות אותו חדש.
  • לצרוך מוצרים ברי קיימא ועמידים – קנו מוצרים איכותיים ועמידים ואשר מיועדים לשימוש לאורך זמן, כגון בגד מחנות שאתם מכירים ויודע שהמוצרים בה איכותיים, במקום בגד זול בשוק. אם קרה ומוצר התקלקל, אין לזרוק אותו לפח, ולקנות אחד חדש, אלא לתקן אותו. אל תתפתו למשפט "אפשר כבר לקנות אחד חדש באותו מחיר" מכיוון שהמחיר לסביבה הוא הרבה יותר גבוה – משאבי טבע מבוזבזים, דלק שנשרף ומזהם את האוויר והמוצר הישן שמושלך לאתר פסולת ולא מתכלה מאות שנים.
  • לצרוך מוצרים שאינם חדשים - אדם שקונה פריט משומש אינו קונה פריט חדש, ולכן לא מוסיף חפץ נוסף למעגל הפסולת. הדוגמאות לכך הן רבות: ספרים, בגדים, כלי מטבח ועוד מחנויות יד שנייה, שווקים ומכירות חצר.
  • להפחית בכמות המוצר הנצרך – אם מדובר במוצר שמתקלקל (כמו מזון, תרופות, צבע לקיר), קנו בכמות הדרושה לכם בלבד. אם צרכתם יותר מדי, שימו לב לכך לפני שהמוצר מתקלקל והעבירו אותו למישהו אחר. כך למשל, אפשר להעביר עודפי צבע לשכנים, או פטרוזיליה להורים. אם המוצרים אינם מתקלקלים במהרה, דווקא כדאי לקנות אותם באריזות גדולות מכיוון שייצור אריזה אחת גדולה דורשת פחות חומרי גלם מאשר מספר אריזות קטנות.

  • הקטנת השימוש בחשמל ובדלק – עיקרון ההפחתה דורש מחשבה בכל שימוש שהוא. למשל, האם אפשר לנסוע בתחבורה הציבורית, לנסוע עם עוד אנשים באותו רכב, לרכוב על אופניים או ללכת ברגל במקום לנסוע במכונית מזהמת? צמצום השימוש במכשירים חשמליים ללא צורך יתרום גם הוא להפחתת צריכה.

  • מציאת פתרונות ביתיים יצירתיים למוצר דרוש – אם דרוש לכם מוצר מסוים, ייצרו אותו בעצמכם או מצאו לו תחליף בבית, במקום ללכת לחנות ולקנות אותו מוכן. לדוגמא, יצירת קומפוסט מפסולת אורגנית ביתית במקום דשן קנוי. הקומפוסט גם חוסך את קניית הדשן (והעטיפה—פסולת!), וגם בעצמו מפחית את כמות הפסולת הביתית. דוגמא נוספת - כאשר רוצים לתת מתנה ארוזה יפה, במקום לקנות כרטיס ברכה, נייר עטיפה וסרט, ניתן ליצור כרטיס ברכה מתמונה או ציור, עטיפה מקופסת נעליים מקושטת או קופסת פח של עוגיות וסרט מפיסות בד מהודר כמו סאטן או שיפון מבגד ישן.

הפחתה היא פיתרון כולל, אשר נראה כי דורש ויתורים בכל תחומי החיים. אך אנו כחברה מודרנית חיים בעודף, ולכן גם אם נצמצם את הצריכה שלנו איכות חיינו עדיין לא תיפגע. ניתן לחיות בנוחות גם עם 5 זוגות נעליים במקום 15, והחיסכון במקום אחסון גם כן יביא נוחות לחיים.


כל הפחתה של צריכה וכל צמצום בייצור פסולת יועילו. אם כל אחד מאתנו ינסה להפחית אפילו במעט מן הצריכה היומיומית שלו ויפעל תוך מודעות, הנוחות ואיכות החיים שלו לא יפגעו והסביבה תרוויח בגדול.

המועצה לישראל יפה שד' רוקח 80 ת.ד 53250 תל אביב 61532 03-6423111      
  עמוד הבית | אודות | מפת האתר | צור קשר | פייסבוק  

המועצה לישראל יפה - חלוצת עיצוב הסביבה, מובילה את טיפוח סביבת החיים בישראל,
ומשפיעה בחינוך ובמעשה על עיצוב המודעות לערכי סביבה ויופי חזותי.

בניית אתרים CDTech
נקודה - שיווק באינטרנט