23.2.10 מתחילת שנת הלימודים הנוכחית (תש"ע), פועלת בגוש דן תוכנית חינוך סביבתי בהיקף שלא היה כמוהו בישראל. למעלה ממאה בתי ספר בשמונה רשויות שונות משתתפים בתוכנית, וזוכים לשיעורי העשרה, מימון עשייה סביבתית וביקורים מודרכים במרכז המבקרים של מכון השפד"ן.

מזה מספר חודשים פועלת בערי גוש דן תוכנית חינוך סביבתי בהיקף רחב – והתוצאות מאלפות.
התוכנית, המתקיימת תחת הכותרת "עושים סביבה ביחד", יצאה לדרך בחסות ובמימון איגוד ערים דן ומופעלת על ידי המועצה לישראל יפה. מטרתה היא לעורר בקרב הדור הצעיר (והמבוגר) מודעות לסוגיות סביבתיות הקשורות למים ולשפכים, ולפעילות הנעשית בתחום זה בישראל. נכון להיום משתתפות בה תל אביב-יפו, חולון, בת ים, רמת גן, גבעתיים, בני ברק, פתח תקווה וראשון לציון.
מה בתוכנית?
במסגרת התוכנית, זוכות הכיתות המשתתפות לביקורים של מדריכי המועצה המתקיימים לאורך כל השנה. בכל ביקור כזה מעבירים המדריכים פעילות שונה: שיעור העשרה, תחרות, סיור לימודי והפעלות חוויתיות נוספות.
בנוסף להפעלת התלמידים, מלווים מדריכי המועצה גם את סגל המורים, מעשירים את הידע שלהם בתחום הסביבה ומסייעים להם בייזום פרוייקטים סביבתיים: איסוף מי גשמים, מיחזור מי מזגנים, הקמת גינות אקולוגיות וכדומה – כיד הדמיון הטובה.
הפעילויות עוסקות בהיבטים שונים של נושא המים, למשל: משאב המים בעולם ובישראל, משבר המים, פתרונות למזעור משבר המים, השפד"ן כמתקן טיהור השפכים של יישובי גוש דן ועוד.
לסיכום התוכנית, מגיעה כל כיתה משתתפת לסיור חווייתי במרכזי המבקרים של מפעל השפד"ן ושל מערך השבת הקולחים של מקורות.
380,000 קוב מים מדי יום
אגוד ערים דן לתשתיות איכות הסביבה, או בקיצור איגודן הינו גוף ציבורי המנוהל על ידי שבע הערים הגדולות בגוש דן (תל אביב-יפו, רמת גן , גבעתיים, בני- ברק, פתח תקווה ,חולון ובת-ים). איגודן אחראי להולכת השפכים מרחבי מטרופולין דן אל מפעל השפד"ן (שפכי גוש דן) שבבעלותו, ולטיהורם בו.
מפעל השפד"ן הוא מפעל טיהור המים הגדול בעולם. הוא הוקם ב-1955 על ידי שבע רשויות, וכיום מזרימות אליו את השפכים שלהן יותר מ – 23 רשויות.
מדי יום מטפל המפעל ב - 380,000 קוב מים, שהינם שקולים לכמות המים שיכולים להכיל שלושת מגדלי עזריאלי יחדיו. בשנה אחת מטהר המפעל 140 מיליון קוב, שהינם 15% מצריכת המים החקלאית הארצית, ו – 70% ממי ההשקייה המיועדים לאזור הנגב.
כהשלמה לטיפול שעוברים מי השפכים במפעל השפד"ן, מועברים המים למערך ההשבה של חברת מקורות. מערך זה כולל מספר שדות החדרה, אליהם מוזרמים מי הקולחים (השפכים שעברו טיפול). בשדות ההחדרה מחלחלים המים אל מאגרים תת-קרקעיים טבעיים באדמה שם הם שוהים לתקופה של כשנה.
בתום תקופה זו נשאבים המים באמצעות קידוחים ומועברים אל הנגב לשימוש חקלאי. במהלך ההחדרה לקרקע עוברים המים תהליך סינון טבעי, שמכשיר אותם לשימוש בלתי מוגבל בהשקיית גידולים חקלאיים.
הצצה נדירה למפעל טיהור השפכים הגדול בעולם
מרכז המבקרים של מפעל השפד"ן מותאם למגוון מבקרים - ילדים מכיתה ד' ומעלה, תלמידי תיכון הלומדים לבגרות, מבוגרים סקרנים ואנשי מקצוע. מלבד בתי ספר רגילים, מגיעים אליו גם בתי ספר מהחינוך המיוחד, תיכונים, סטודנטים ומשלחות מחו"ל. כל הקבוצות מודרכות על ידי מדריכי המועצה לישראל יפה ומומחים בתחום.
הביקור במרכז המבקרים נחלק לארבע תחנות שאחריהן מתקיים סיור בשטח:
התחנה הראשונה: כינוס לצפייה במצגת המתארת את תהליך טיהור השפכים התחנה השנייה: מעבר "בצינור ביוב" המדמה את חווית המים ומאפשר הפעלה אינטראקטיבית התחנה השלישית: דגם תלת מימד של מכון הטיהור המשולב עם סרטון המתאר את תהליך הטיהור התחנה הרביעית: המיצג המרכזי - סרט במסך גדול המתאר את "החיים שמתחת לחיים"
הסיור בשטח מתקיים במתכונת ממונעת, בנסיעה באוטובוסים או במכוניות פרטיות, במהלכה יכולים המבקרים לראות במו עיניהם את התהליך והמתקנים עליהם דובר במצגת. בסיום הסיור עוצרים הרכבים בנקודה בה מוסבר תהליך השבת מי הקולחים.

בסיום שנת הלימודים, יגיעו התלמידים המשתתפים בתוכנית למפעל השפד"ן פעם אחת נוספת – לטקס המסמל את השלמת התוכנית. עד למועד זה, ניתן לומר בוודאות שהם ידעו היטב מה המשמעות של הטיפול בשפכים שאנחנו מייצרים, ומה נדרש מהם כדי לסייע בשמירה על המים ועל הסביבה.
|